Každý web je na internetu určen pro někoho a slouží k něčemu. Ale náš web je tu možná pro každého z lidí a dokáže těmto pomoci v mnoha ohledech.
Vyzkoušejte skvělé mátové recepty!
Vyzkoušejte skvělé mátové recepty!

Vyzkoušejte skvělé mátové recepty!


Máta je silně aromatická bylina, která má všestranné využití. Nejenom pro svou vůni, ale také pro skvělou chuť. Z toho důvodu se hodně využívá v oblasti kulinářství. Má také pozitivní účinky na naše tělo. Je například nabitá antioxidanty, které chrání naše tělo před volnými radikály, které napadají buňky a mohou způsobovat třeba nádorové onemocnění. Je také protizánětlivá a léčí potíže s trávením.

Pojďme se podívat na pár tipů, co všechno můžete z čerstvé máty připravit.

mátový čaj

Mátový čaj

Nejjednodušší ze všech receptů, ovšem mátový čaj z čerstvé máty je opravdu vynikající věcí. Doporučuje se pít zejména, pokud vás bolí žaludek nebo máte potíže s trávením. Přiveďte k varu asi litr vody. Poté omyjte čerstvé lístky máty a vložte ji do konvičky. Zhruba tak polovinu hrsti lístků. Nechte ji louhovat pět minut a poté přeceďte. A hotovo. Můžete si vychutnat dobrý čaj.

Mátová omáčka

Máta se výborně hodí k různým masům, a proto si zkuste připravit tuhle vynikají omáčku z řeckého jogurtu. Je velmi jednoduchá a rychlá na přípravu. Budete potřebovat řecký jogurt, mátu, olivový olej, citrónovou šťávu, pepř a sůl. Jogurt dejte do misky spolu s citrónovou šťávou, olejem, kořením a česnekem, který předtím prolisujete. Nasekejte mátu na co nejmenší kousky a přidejte. Vše velmi dobře promíchejte a v případě potřeby přidejte další koření. V tuto chvíli je omáčka hotová, a můžete servírovat.

mátový sirup

Mátový sirup

Máte rádi mátové limonády, které vám připravují v kavárnách? S našim mátovým sirupem, si ji budete moci připravit i v pohodlí domova! Nejdříve si ale připravte sirup. Budete potřebovat čerstvou mátu, vodu, cukr a citrón. Mátu si omyjte a osušte. Vezměte malý hrnec a v něm smíchejte vodu, citrónovou kůru a cukr na oslazení. Začněte vařit a jakmile je směs na bodu varu, snížíte plamen a přidáte mátu. Vaříme za stálého míchání asi 5 minut, dokud není cukr rozpuštěný. Odstavte, a nechte směs vychladit. Lístky máty a citrónovou kůru dejte ze směsi pryč a přelijte ji do láhve. Máte hotovo. Sirup poté uchovávejte v lednici.